logo
Kom Bij Ons
KBO De Goede Herder                                                                       Secretaris: Ton Brenders
Verenigingsgebouw:                                                                                         Tel.: 06-29487101
Isidorusstraat 6, Tilburg                                                               Email: ton.brenders@home.nl
Tel.: 013-4672871                                                                  BANK NL52 RABO 0357 5792 40
www.goedeherderzaal.nl                                                                                      K.v.K. 18074057

 

Nieuwsbrief juni 2023

Beste leden van KBO De Goede Herder,

In deze brief weer volop nieuws over activiteiten van onze afdeling in de komende maand, aangevuld met informatie die van belang kan zijn voor jullie. Veel leesplezier.

Samen eten

Jullie kunnen je weer inschrijven voor “samen eten” op donderdag 22 juni, vanaf 17.30 uur. Een week later omdat we op woensdag 14 juni ons reisje hebben. Zaal open vanaf 17.00 uur!

Aspergesoep met brood en boter
***
Schnitzel van varken met champignonsaus
Gebakken aardappeltjes
doperwtjes en worteltjes
rauwkostsalade en fritessaus
***
Parfait  (ijs) met chocoladesaus en slagroom

Vanaf vrijdag 26 mei zitten wij op vrijdag-, én maandagmiddag tussen 13 en 14 uur weer klaar om jullie in te schrijven. Kosten zijn, inclusief drankjes én koffie of thee na, 15,00 per lid. Niet-leden betalen    € 17,50. Inschrijven kan tot en met maandag 19 juni 14 uur.

Voorjaarsreis op 14 juni

Binnen no time waren alle beschikbare 66 plaatsen bezet bij de inschrijving voor deze reis. Blijkbaar staat het programma jullie aan. Er was ook al direct een fikse reservelijst. Dat heeft ons doen besluiten om te kijken of we een grotere bus in konden laten zetten, en dat bleek gelukkig nog mogelijk. Daarom hebben we niemand hoeven teleur te stellen. Ondanks meer ruimte is 80 echter de absolute limiet. Dit gezien de locaties waar we aanleggen. We weten natuurlijk niet wat het weer op deze zomerse dag ons zal bieden, maar zorg in ieder geval voor iets warms als je in de grot gaat. De temperatuur daar is altijd maar 12 °C, dus een trui of vest is aanbevolen!

Vertrek woensdag 14 juni 8.30 uur, Petrus Canisiusstraat. Aanwezig 08.15 uur.

Om ca 21.00 uur zijn we weer thuis.

Digisterker/Digivitaler

Onze samenleving vraagt meer en meer om digitale vaardigheden. Sommigen van jullie kunnen het wellicht bijbenen. Het merendeel niet, en doen een beroep op allerlei instanties of naaste familie of kennissen in geval dit aan de orde is. Maar er zijn misschien ook leden die redelijk tot goed met een computer, laptop of tablet om kunnen gaan, maar twijfelen of niet durven in te loggen bij overheidsinstanties (met de z.g. digid’s) of gezondheidsinstanties.
De bibliotheek Midden-Brabant faciliteert juist dat soort cursussen op eigen locaties (de bieb dus).

Digisterker

Aangifte doen bij de Belastingdienst. Een verhuizing doorgeven of een paspoort aanvragen bij de gemeente. Hoe kun je informatie vinden bij de overheid? Of zorgtoeslag bij de Belastingdienst. Ook Mijn Overheid en de Berichtenbox komen aan bod.  Allemaal zaken die je steeds meer via internet regelt. Vaak is hiervoor ook een DigiD nodig. Daarom heeft Stichting Digisterker de cursus ‘Werken met de e-overheid’ gemaakt. Cursisten leren hoe ze zaken met de overheid via internet snel en makkelijk kunnen regelen.

Digivitaler

Je zorg en gezondheid kun je steeds meer met jouw computer, tablet of smartphone controleren en regelen. Dat noemen we digitale zorg. Digitale zorg is handig, omdat het je minder tijd kost en je jouw gegevens altijd bij de hand hebt.
Met het lesprogramma DigiVitaler maak je kennis met digitale zorg en leer je er mee werken. Het lesprogramma bestaat uit verschillende lessen. Elke les behandelt een vorm van digitale zorg. Er zijn bijvoorbeeld lessen over Thuisarts.nl, Apotheek.nl, gezondheidsapps, het patiëntenportaal van de huisarts en over het videoconsult.
Ben je geïnteresseerd in bovenstaande en zou je dit soort cursussen wel willen volgen, meld je dan bij de bibliotheek. De dichtstbijzijnde is die in het wijkcentrum aan de Beneluxlaan.

Vriendenloterij

De Vriendenloterij steunt o.a. organisaties die waken over onze rijke cultuur. Denk daarbij aan musea, monumenten bij ons in de buurt of theaters. Maar ze steunen ook organisaties die zich inzetten voor het welzijn van mensen. Daarom hebben wij ons, als KBO De Goede Herder, ook aangemeld als organisatie die gesteund wil worden. Deelname aan de Vriendenloterij kan door een of meerdere loten te kopen en aangeven dat u met het lot KBO De Goede Herder wil steunen. U belt de Vriendenloterij (088-0201020) neem keuze 6 en u krijgt iemand aan de lijn. U geeft aan dat u KBO De Goede Herder wil steunen en ze wijzen uw lot toe aan ons. Hier zijn verder geen kosten aan verbonden, natuurlijk wel de kosten van het lot.
Indien u al een lot hebt en u wilt ons ook graag steunen, dan kan dat op dezelfde manier, even bellen, aangeven dat u ons wil steunen en het is geregeld.
Als u nog vragen hebt, neem dan contact op met de secretaris Ton Brenders en hij zal u verder helpen.
Op dit moment loopt er een actie van de Vriendenloterij. Indien je mee gaat spelen met minimaal 1 lot dan krijg je gratis 4 toegangskaartjes voor één van 9 verschillende dierentuinen. Dat zijn Burgers Zoo in Arnhem, Wild Lands Emmen, Apenheul Apeldoorn, Aquazoo Leeuwarden, Zooparc Overloon, Beekse Bergen Hilvarenbeek, Ouwehands dierenpark Rhenen, GaiaZoo Kerkrade en Dierenrijk in Mierlo.
Wij, als bestuur, bedanken jullie alvast voor je steun die je ons wil geven en hiermee kunnen we weer leuke en gezellige activiteiten opstarten.

Wijkfeest 4 juni

Ook dit jaar weer een wijkfeest. En natuurlijk op het terrein van de Tongerlose Hoef. Om 11.00 uur wordt gestart met een foto-expositie, vanaf 13.00 uur tot ca 17.00 uur kunt u genieten van optredens; muziekgroep; koor; feestzanger en natuurlijk zijn er ook hapjes en drankjes. Voor meer informatie, zie de flyers die overal in de wijk hangen. Ook bij ons in het zaaltje!

Huurverlaging 2023

Per 1 juli 2023 gaat voor de meeste huurders de huur omhoog. Dit jaar gaat voor sommige huurders de huur echter voor één keer omlaag.
De eenmalige huurverlaging geldt alleen voor huurders met een laag inkomen en een huur boven         € 575,03 per maand. De informatie die de woningbouwverenigingen hiervoor nodig hebben, krijgen zij van de Belastingdienst. U hoeft zelf niets te doen.
Heeft u recht op huurverlaging? Dan wordt de huur verlaagd naar € 575,03 per maand. Let op: de servicekosten die u betaalt worden hier nog bij opgeteld.

Wanneer heb u recht op huurverlaging?
U hebt recht op de eenmalige huurverlaging als:

Krijgt u huurtoeslag en huurverlaging?
Geef dan direct de nieuwe huurprijs door aan de Belastingdienst. Doet u dat niet? Dan krijgt u te veel huurtoeslag die u later terug moet betalen. Hoe eerder u de nieuwe huurprijs doorgeeft, hoe minder u straks hoeft terug te betalen. Als u voor 1 juni de nieuwe huurprijs doorgeeft, krijgt u vanaf juli het nieuwe, juiste bedrag aan huurtoeslag. Ook als uw inkomen verandert, moet u dit meteen doorgeven aan de Belastingdienst.

Als je denkt dat bovenstaande relevant is voor je, en je hebt nog niets gehoord van de woningbouw-vereniging, dan raden we je aan contant op te nemen met je eigen woningbouwvereniging.

 

Werkzaamheden rondom het zaaltje

Na maanden van zand, stof en modder is de aanblik rondom het zaaltje weer helemaal eigentijds en kan het weer jaren vooruit. Er is prachtige bestrating aangelegd en de groenvoorziening is top.  Ook zijn er onlangs mooie aluminium fietsbeugels geplaatst. Gebruik ze ook.
Minpuntje zijn wel de twee parkeerplaatsen voor de deur van het zaaltje. Uitstappen aan de passagierszijde zonder in de modder of nieuwe beplanting te stappen is bijna niet mogelijk. We hebben dit ook al bij de gemeente gemeld en hier zal binnenkort actie op ondernomen worden.  Van de twee parkeerplaatsen is één plaats gereserveerd voor taxi’s, de andere is vrij parkeren. Op de parkeerplaats voor taxi’s is een “taxi”-tegel gelegd. Dus let op waar je parkeert.

 

60-jarig jubileum

Terug van vakantie in Frankrijk hoorde ik over het fantastische jubileumfeest in de Tongerlose Hoef. Onze drie bestuursleden, Nico, Ton en Leo hebben een geweldige organisatie neergezet. Terecht zijn ze tijdens het feest door de leden bedankt met een VVV-bon en een cadeau-set van Schrobbelèr, ons lokale drankje. Alle leden, hartelijk dank voor jullie bijdrage! Laten we met plezier en tevredenheid op het feest terugkijken.
KBO De Goede Herder mag trots zijn op deze prachtige mijlpaal. 
Een vriendelijke groet van
Geert Govers (voorzitter biljartcommissie)

Tot slot

De volgende ONS, het juninummer, komt uit op maandag 26 juni. Uiterlijk in die week wordt deze bij u bezorgd. Nog even goed om te weten:

 

En verder zijn wij als bestuur natuurlijk alweer druk aan het nadenken over activiteiten voor de 2e helft van dit jaar. Bijvoorbeeld een najaarsreis, misschien zelfs twee en de kerstbijeenkomst.

Deze nieuwsbrief is ook terug te lezen op de site van www.goedeherderzaal.nl.  Onder het kopje van KBO kun je kiezen voor “nieuwsbrief” of “archief nieuwsbrieven”.
Het blad ONS is ook digitaal beschikbaar via de site: https://www.kbo-brabant.nl/ons-magazine/

 

Bestuur KBO De Goede Herder